Podmínky pro přenocování na horských chatách – platí od 29. 5. 2020

alpenverein.cz

Ve středu 27.5. odpoledne Rakouský Alpenverein oficiálně vyhlásil podmínky, za jakých bude možné navštívit a přenocovat na horských chatách, které jsou ve správě ÖAV a DAV. Stejné nebo podobné podmínky lze očekávat i u chat, které jsou ve správě dalších svazů.

Čtyři klíčové body, které je nutné dodržovat:
1. Dobrý zdravotní stav – vydejte se do hor a na horské chaty pouze v dobrém zdravotním stavu, v případě nachlazení či jiných zdravotních komplikací zůstaňte doma a nevystavujte ostatní návštěvníky chat zbytečnému riziku přenosu onemocnění.
2. Vlastní ochrana úst a nosu – mějte u sebe vlastní roušku nebo šátek a uvnitř chat (a v situacích, které to vyžadují) je mějte zakryté.
3. Rezervace ubytování předem – pokud nebudete mít předem potvrzenou rezervaci, nemáte nárok na přenocování. Pokud dorazíte na chatu bez předchozí rezervace, je třeba se vrátit zpět do údolí. Pokud by pozdní sestup z chaty nebyl z bezpečnostních či časových důvodů možný, budete na chatě moci nouzově přespat, chatař je však povinen vaše chování a osobní údaje předat místní hygienické stanici. Ta může rozhodnout o vaší povinné karanténě! Pro rezervaci využívejte on-line rezervační systém na web stránkách jednotlivých chat!
4. Přenocování pouze ve vlastním spacáku a s vlastním polštářem – přenocování ve vložce do spacáku, tak jak jsme byli zvyklí, je zakázáno. Na chatách nebudou k dispozici deky ani polštáře. Alpenverein doporučuje vzít si malý lehký spacák s teplotním komfortem do 0°C.

Upřesněna byla již v minulých dnech zveřejněná pravidla:

Na společné noclehárně je nutné dodržovat minimální vzdálenost 1,5 m – bylo vyhlášeno, že strávit noc na noclehárně je povoleno pouze tehdy, je-li mezi návštěvníky, kteří nežijí ve stejné domácnosti, dodržena vzdálenost nejméně 1,5 m (původně byla požadována vzdálenost 2 m). Na některých chatách budou místa pro spaní oddělena dřevěnými stěnami nebo plexiskly, v takových případech může být tato vzdálenost menší než 1,5 m.

Rizikové skupiny – skupiny hostů (více než 4 dospělí), kteří spolu budou na túře, přijdou spolu na chatu, spolu budou sedět u stolu, tj. u stolu bude mezi nimi minimální vzdálenost, mohou být spolu ubytováni na pokojích nebo na palandách. Pro ně platí stejný režim jako pro rodiny a rodinné příslušníky.


alpenverein.cz
Chata Lizumerhütte (sekce Alpenverein Hall, Tyrolsko), na spodním patře společné noclehárny jsou pevně oddělená lůžka pro 2 os., na horním patře lze příčkami variabilně oddělit všechna lůžka, autor foto: Romed Giner



Zdroj: ÖAV
Text: OJ