Slovinsko vyhlásilo konec pandemie

alpenverein.cz

Slovinsko vyhlásilo 15.5.2020 jako první země v Evropě konec epidemie koronaviru.
Se zrušením restriktivních opatření jsou ve Slovinsku uvolněna i omezení, které se týkala alpinistických a volnočasových aktivit.
Od 18. května 2020 je možné podnikat túry v přírodě i v horách, mohou být otevřeny horské chaty pro hosty i pro ubytování. Pro jednotlivce jsou rovněž otevřena lezecká centra.
Od 23. května 2020 jsou ukončena omezení týkající se pořádání sportovních akcí. Jsou povoleny sportovní soutěže až po celostátní úroveň vč. profesionálních soutěží – to vše zatím bez přítomnosti diváků. Je možné uskutečňovat kurzy a vzdělávací akce a např. i mimoškolní sportovní programy, sportovní rekreační aktivity a sport pro seniory.
Na základě výše uvedeného rozhodnutí vyhlásila Planinska zveza Slovenije (PZS) rozsáhlá doporučení týkající se pohybu v přírodě a v horách, ubytování na chatách, aktivit v lezeckých halách a centrech atd.
Mezi tato doporučení např. patří: dodržování vzdálenosti 1,5 m mezi jednotlivci; omezení zavedených zvyklostí jako je např. podávání rukou, objímání, pití z jiné láhve; každý by měl mít při túrách v batohu dezinfekční prostředky a ochrannou roušku na nos a ústa; velikost skupiny v horách by měla být určena povahou a druhem volnočasové aktivity; při cestě do hor by měla být upřednostňována osobní doprava před veřejnou atd.
Při návštěvě horských chat je doporučeno provádět dezinfekci rukou zvláště při použití toalet, při pohybu po chatě by se měla používat ochranná maska na ústa i nos, ochranné masky není třeba používat u stolu nebo v místnostech ubytování, při spaní je nutné používat vlastní spací pytel, je třeba dodržovat lokální vyhlášky a doporučení jednotlivých chat atd.


alpenverein.cz



Zdroj: PZS
Text a foto: LJ