Pomoc na chatě Češka koča v letní sezoně 2020

Češka koča

Pomoc na chatě Češka koča v letní sezoně 2020 – termín 29. 6. až 15. 9. 2020
V prosinci 2019 byl vyhlášen již 3. ročník akce „Pomoc na chatě Češka koča“. Akci připravily podobně jako v minulých dvou letech KČT-Český odbor Slovinského planinského družstva 2017 (ČO SPD 2017) se sídlem v Praze 5 po dohodě a ve spolupráci s Planinským družstvem Zgornje Jezersko (PD Zgornje Jezersko), s Karmen Karničar – chatařkou na chatě Češka koča a s obcí Zgornje Jezersko (Občina Jezersko). Týdenní termíny pro dvojice zájemců o pomoc na chatě na celou letošní letní sezonu byly již v lednu 2020 zcela obsazeny.
Vzhledem ke koronavirové krizi a zrušení všeho normálního, nebylo jasné, jestli se akce vůbec uskuteční. Po uvolnění restriktivních opatření v posledních dnech a po otevření hranic se sousedními státy i se Slovinskem, proběhne celá akce beze změn tj. tak jak byla vyhlášena. Změněn byl její pouze začátek. První dva týdenní turnusy byly vzhledem k současné stále ještě nestabilní situaci zrušeny, proto první dvojice zahájí pomoc na chatě až v pondělí 29. června 2020. Ostatní vyhlášené termíny zůstávají v platnosti.
Nástupní termíny jsou tedy následující:
29. 6., 6. 7., 13. 7., 20. 7., 27. 7., 3. 8., 10. 8., 17. 8., 24. 8., 31. 8. a 7. 9. 2020.
Nástup je vždy v pondělí a to buď odpoledne, nebo v podvečer.
Podmínky pobytu jsou následující:
3 dny povinnosti a práce na chatě (po dohodě s chatařkou 8 – 10 hodin denně) a 4 dny pro vlastní aktivity v okolí chaty. Tzn., že polovinu pobytu musí účastníci odpracovat na chatě podle pokynů chatařky, druhou polovinu mohou využít v rámci volna k túrám a výstupům v okolí chaty. Pro každou dvojici je na chatě zdarma zajištěno ubytování s polopenzí.

Pro pobyty na horských chatách ve Slovinsku platí podobná doporučení jako pro chaty v jiných alpských zemích. Mezi tato doporučení patří:
Dodržování vzdálenosti 1,5 m mezi jednotlivci; omezení zavedených zvyklostí jako je např. podávání rukou, objímání, pití z jiné láhve; každý by měl mít pro túry v horách v batohu dezinfekční prostředky a ochrannou roušku na nos a ústa; velikost skupiny by měla být určena povahou a druhem volnočasové aktivity při cestě do hor by měla být upřednostňována osobní doprava před dopravou veřejnou atd.
Při návštěvě horských chat je doporučeno provádět dezinfekci rukou zvláště při použití toalet, při pohybu po chatě by se měla používat ochranná rouška, ochrannou roušku není třeba používat u stolu nebo v místnostech ubytování, při spaní je nutné používat vlastní spací pytel a podhlavník, je třeba dodržovat lokální vyhlášky a doporučení, která jsou závazná pro každou chatu atd.
Důležité upozornění platné pro všechny dvojice, které budou na chatě Češka koča pomáhat: Dvojice našich pomocníků budou mít zajištěno samostatné spaní, nemusí si na chatu přinést vlastní spací pytel a podhlavník, bude stačit vlastní vložku do spacího pytle. Nutné jsou vlastní ochranné roušky.


Text: LJ