Nový bivak pod Grossglocknerem

alpenverein.at

Původní bivak na Grossglockneru, jak možná víte, je již historie. Nadešel čas na nový – ten byl umístěn ve výšce 3205 m. Bezpečí a úkryt v něm najdou horolezci, kteří chtějí na Grossglockner vylézt ze severní strany. 

„Starý bivakovací box, postavený v roce 1957, byl příliš malý a potřeboval rekonstrukci,“ řekl Peter Kapelari, vedoucí oddělení alpských asociací pro chaty, cesty a kartografii. „Byl ve špatném stavu kvůli vlhkosti, postele byly částečně napadeny plísněmi a měl poškozený vnější hliníkový plášť,“ nastínil Kapelari dále situaci. 

Místní horští vůdci již několik let prosazovali jeho renovaci a rozšíření: „Nebyl tam žádný stůl, žádné kuchyňské vybavení a když byly dobré podmínky, byl v něm nedostatek prostoru – v případě nouze se do bivaku vešlo jen osm lidí.“

Nový bivakovací box má tvar osmiúhelníku, nabízí přespání pro 15 osob, v případě nouze i více. Vizuálně nijak nezasahuje do přírodní krajiny, díky povětrnostním vlivům hliníková konstrukce postupem času zešedne.

Celkové náklady činí 85 000 €. Přispěli mimo jiné i soukromí dárci, hlavním partnerem projektu je však společnost SALEWA, která spustila kampaň # salewa3000. Za každý vylezený třítisícový vrchol věnuje na stavbu bivaku 5 €. Kampaň vyvolala nadšení, v současnosti vynesla již asi 6 000 €.

Text: JB
Zdroj: alpenverein.at
Foto: Fabio Keck