Clemens Matt novým generálním sekretářem rakouského Alpenvereinu

Alpenverein

Innsbruck, 24. 10. 2020. 
Od sobotního odpoledne má ÖAV nového generálního sekretáře. Po zhruba 20 letech vystřídal Roberta Renzlera jiný Tyrolák, 47letý Clemens Matt. Stejně jako jeho předchůdce chce Matt posílit roli Alpenvereinu jako „obhájce Alp“. Při svém prvním vystoupení odmítl Matt „rozšíření alpských lyžařských regionů“ a stavbu dalších lanovek ve vysokohorských polohách v dosud nedotčených přírodních oblastech.
Při předávání pozic označil prezident Alpenvereinu Andreas Ermacora odcházejícího generálního sekretáře Renzlera „špičkovým alpinistou“, kterému se spolu s jeho týmem jako dosud jedinému podařilo vylézt severní stěnou 7821 metrů vysoké pákistánské hory Masherbrum. Renzler řídil největší rakouský sportovní klub, který velmi často proplouval „ne vždy klidnými vodami“, zhruba 20 let. Novému generálnímu sekretáři Mattovi popřál Ermacora „hodně zábavy, potřebný instinkt a v jeho budoucí práci vše nejlepší“.
Clemens Matt má 47 let, je ženatý a otec dvou dívek (7 a 9 let), žije v tyrolské obci Mutters, vystudoval vysokou školu stavební a podnikovou ekonomiku. V Alpenvereinu působí jako dobrovolný pracovník již19 let, více než 30 let patří k jeho zálibám alpinismus – především skialpinismus, MTB a lezení.  
 


Zleva: Robert Renzler (odcházející generální sekretář), Andreas Ermacora (president rakouského Alpenvereinu), Clemens Matt (nový generální sekretář)

 

Text: LJ
Zdroj a foto: alpenverein.at