Chaty ve Švýcarsku po 11. květnu 2020

alpenverein.cz

Gugihütte, Foto: J. Cejpek


Chaty ve Švýcarsku po 11. květnu 2020


Chaty švýcarského alpského klubu (SAC) se začaly otvírat 11. května 2020. Podmínky pro návštěvu chat jsou odlišné podle oblastí, kde se chaty nacházejí. Stejně tak je odlišná i koncepce ochrany.
Na všech horských chatách ve Švýcarsku platí až do dalšího oznámení principiálně stejná opatření jako na chatách v sousedních alpských zemích tj např.:
- na chaty se vydávejte pouze v dobrém zdravotním stavu.
- ubytování rezervujte předem - pokud nebudete mít předem potvrzenou rezervaci, nebudete ubytováni.
- na chatu si přineste: vlastní spacák, povlečení na polštář, dezinfekci, vlastní ochranu úst a nosu.
- svůj odpad odnášejte zpět do údolí.
- před každou návštěvou chaty si zjistěte na web stránkách chaty aktuální situaci.
- na www.sac-cas.ch – COVID-19 najdete průběžně aktualizované informace o opatřeních přijatých vedením SAC.


V současné době je na chatách SAC nutné dodržovat následující pokyny, některé mohou být lokálně trochu upravené:
Otevřené chaty nemohu ubytovávat hosty do plného obsazení kapacity lůžek, část lůžek musí být neobsazena. Jídlo bude podáváno jen pro omezené skupiny osob, někde budou místa pro sezení oddělena přepážkami. Vše co bylo hosty již použito, musí být odklizeno. Čaj bude nabízen pouze v láhvích. Nebude možné v chatové knihovně listovat v knihách nebo v časopisech, nebudou možné společenské večery. To jsou některé prvky z konceptu, které SAC domluvil společně se Sdružením švýcarských chat.


SAC (Švýcarský alpský klub) - uzavření chat a zrušení kurzů


Vzhledem k pandemii COVID-19 se chaty SAC museli zavřít v polovině března – ve většině případů se uzavření vztahovalo na celou skialpovou sezonu. Švýcarský alpský klub (SAC) odhaduje, že ztráty tržeb na chatách budou ve výši 7,5 milionu franků. Jako okamžitou pomoc pro chatové týmy rozhodlo vedení klubu, že využívání online rezervačního systému chat bude po celé období roku 2020 zdarma. Chaty nemusí rovněž přispívat do centrálního fondu, toto opatření je finanční pomoc pro všechny sekce resp. pro majitele chat. SAC rovněž vyhlásil sbírku zaměřenou na získávání finančních prostředků pro chaty.
Současně s vyhlášením mimořádných opatření v polovině března tzv. lockdown byly zrušeny všechny kurzy a vzdělávací programy SAC. Zrušení kurzů představuje do konce května finanční ztrátu ve výši ca 165 000 franků.

Zdroj: SAC
Text: LJ