Chata Češka Koča oslavila 115 let

CHATA ČEŠKA KOČA OSLAVILA 115 LET

Video z oslav na youtube

Ve dnech 23. - 27. července 2015 si v malebné slovinské obci Jezersko pod severními stěnami nejvyšších vrcholů Kamnických a Savinjských Alp čeští a slovinští alpinisté, turisté a horalé připomenuli 115 let od otevření chaty Češka koča. Chatu postavil Český odbor Slovinského planinského družstva (SPD) v Praze, dnes je chata ve správě místního Planinského družstva (PD) Jezersko. Projekt připomenutí tohoto výročí založení chaty a více než století trvající česko-slovinské vzájemnosti v oblasti alpinismu vyhlásily v roce 2014 společnost ALPY a Alpský klub ALPENVEREIN.CZ spolu s obcí Jezersko, PD Jezersko a PZS (Planinska Zveza Slovenije). Významným partnerem tohoto projektu, jehož součástí je i Mezinárodní festival alpinismu Praha 2015, je Velvyslanectví Slovinské republiky v Praze.
Ve čtvrtek 23. 7. 2015 se od 17.00 hod ve dvoraně Kotoran v Jezersku uskutečnila tisková konference, kterou připravily PD Jezersko, obec Jezersko a společnost ALPY z Prahy. Moderátor konference a jeden z protagonistů tohoto projektu za slovinskou stranu Drejc Karničar seznámil přítomné domácí novináře i české a slovinské návštěvníky a hosty s historií chaty a jejím odkazem do současnosti. Slavnostními mluvčími na konferenci byli: Anja Karničar – předsedkyně PD Jezersko, Jurij Rebolj – starosta obce Jezersko a Ladislav Jirásko – zakladatel ALPY a protagonista projektu za českou stranu. K mnoha významným účastníkům a hostům ve dvoraně Kotoran patřili česká velvyslankyně ve Slovinsku paní Věra Zemanová, budoucí velvyslanec Slovinska v ČR pan Leon Marc, 1. místopředseda PZS Miro Eržen stejně jako nejlepší český himálajista a držitel Koruny Himálaje Radek Jaroš.
Po tiskové konferenci se v 18.00 hod všichni přítomní a také mnoho domácích z Jezerska zúčastnili slavnostního otevření Parku česko-slovinského přátelství. Park se nachází v centru obce v místech, kde byla v roce 2000 při příležitosti 100 let chaty Češka koča vysazena Lípa česko-slovinského přátelství. Tuto malou slavnost zahájil místní pěvecký sbor – úvodem zazněla slovinská a česká hymna. Park otevřel starosta obce, slavnostními řečníky byli česká velvyslankyně ve Slovinsku paní Věra Zemanová a budoucí velvyslanec Slovinska v ČR pan Leon Marc. Na závěr slavnosti byly v sousedství lípy přátelství odhaleny 4 panely popisující historii chaty od jejího vzniku do současnosti. Autory panelů jsou Drejc Karničar z PD Jezersko a Ladislav Jirásko z ALPY. Slavnost otevření Parku česko-slovinského přátelství byla ukončena malou hostinou pro všechny přítomné. Podávány byly domácí speciality a české plzeňské pivo.
Vlastní oslava 115 let postavení chaty Češka koča proběhla v okolí chaty v kuloáru Spodnje Ravne pod severními stěnami nejvyšších vrcholů Kamnických a Savinjských Alp v sobotu 25. 7. 2015 od 11.00 hod. Slavností atmosféru celého setkání navodil Smíšený pěvecký sbor Jezersko pod vedením Anny Smrtnik. V jeho podání zaznělo úvodem několik místní písní spojených s historií chaty.
Moderátorem slavnosti byla Karmen Karničar, současná chatařka na chatě Češka koča. Karmen Karničar v úvodním příspěvku zdůraznila především rostoucí zájem českých horalů o chatu, kterou postavili členové Českého odboru SPD z Prahy. Účastníky v krásném amfiteátru kolem chaty postupně pozdravilo několik vážených hostů ze Slovinska i z Česka. Všichni řečníci připomenuli historii chaty a její vliv na česko-slovinskou vzájemnost. Slavnostními řečníky byli postupně Anja Karničar – předsedkyně PD Jezersko, Jurij Rebolj – starosta obce Jezersko, Leon Marc - budoucí slovinský velvyslanec v ČR, Josef Samson – zástupce českého velvyslanectví ve Slovinsku, Vratislav Chvátal – předseda KČT a Ladislav Jirásko – zakladatel ALPY. Garantem oslav 115 let chaty Češka koča byla PZS a hlavním řečníkem oslav byl 1. místopředseda PZS Miro Eržen. Miro Eržen se v rozsáhlejším příspěvku zabýval nejprve historií vzniku SPD a PZS, vysvětlil podíl Čechů při založení SPD, dokládal historii česko-slovinských vztahů na konci 19. století a moment založení chaty Češka koča.
Letošní slavnost, na které bylo přítomno okolo 400 návštěvníků, přišlo pozdravit asi 80 turistů a zájemců z Česka – z okolí Nového Jičína, Podkrkonoší, Prahy i jiných míst. Zajímavost celého slavnostního setkání umocnil svou účastí držitel Koruny Himálaje, český himálajský lezec Radek Jaroš, který rozdal a podepsal zájemcům mnoho svých fotografií a plakátů ze svých expedic a z výstupů v Himálaji a v Karakoramu. Několikahlavý tým kolem chatařky Karmen Karničar připravil pro každého návštěvníka oslav širokou nabídku různých domácích specialit a sladkostí. Malým připomenutím atmosféry, která vládla při otevření chaty před 115 lety, byla nabídka českého partnera letošních oslav otevření chaty – pro všechny významné hosty i návštěvníky byla podávána originální pražská šunka a sudové plzeňské pivo.
V rámci oslav 115 let chaty Češka koča proběhl i KEMP ČEŠKA KOČA 2015. Sportovněji pojatý program obsahoval nabídku výstupů na nejvyšší vrcholy Kamnických a Savinjských Alp a slezení feraty Češka koča. Tato ferata je jedna z nejsportovnějších a nejobtížnějších ferat v Alpách vůbec. Pod vedením místního vůdce Toni Karničara absolvovalo sedm účastníků kempu obtížný výstup po zajištěné cestě severní stěnou Grintovce na Mlinarsko sedlo a následující hřebenový přechod na nejvyšší vrchol Grintovec (2558 m). Všichni zvládli při sestupu a výstupu i náročné pasáže na sedlo Dolška škrbina, následující „plazivku“ i závěrečný výstup na Jezerskou Kočnu (2540 m). Sestup ze sedla Dolška škrbina po zajištěné Kremžarjevi poti na chatu Češka koča byl krásnou tečkou celodenní velmi obtížné túry. Sobotní změna počasí, déšť a mokrá skála znamenaly, že ferata Češka koča zůstala pro všechny účastníky výzvou pro příští návštěvu Kamnických Alp.

O oslavách jsme vás informovali také zde.

Fotogalerie - tisková konference 23.7.2015:

Autor: Jan Holomek, © ALPY

Fotogalerie - otevření Parku přátelství 23.7.2015:

Autor: Jan Holomek, © ALPY

Fotogalerie - oslavy u chaty Češka Koča 25.7.2015:

Autor: Vinko Šeško

Fotogalerie - túra na Grintovec - Jezerska Kočna 24.7.2015:

Autor: Ladislav Jirásko, © ALPY

vyhrajte s ROCK POINTem, ALPENVEREIN.CZ a LIDEAHORY.CZ pobyty v Horním Rakousku, vybavení od Rockpointu, členství v Alpenvereinu a předplatné časopisu lidé&HORY
od 1.3.2017 došlo ke změně cen u tarifu "Svět nad 6000 m"
počet členů Rakouského Alpenvereinu se zvýšil i v roce 2016, celkem na 521 575 členů
Zveme vás na veletrh Regiontour na stánek KČT (pavilon P, stánek č. 121). V pátek 20. 1. 2017 od 16.00 hod zde proběhne autogramiáda a dvouhodinové show Radka Jaroše, zároveň bude představen nový časopis TURISTA.