CESTA VZHŮRU

CESTA VZHŮRU – celovečerní film o Radku Jarošovi

Velmi úspěšná premiéra filmu Cesta vzhůru před zcela zaplněným sálem proběhla v neděli 23. 8. 2015 od 20.00 hod v Praze v kině Lucerna. Záběry z tohoto večera a informace o filmu, jehož producentem je Richard Němec a společnost VERBASCUM najdete na stránkách www.cestavzhuru.eu.

Připomínáme, že členové ALPENVEREIN.CZ získávají po předložení průkazu ve vybraných kinech v celé republice slevu ve výši 20 Kč. Do této akce se k 26.8.2015 přihlásilo již 41 kin v celé republice – aktualizovaný seznam kin je uveden na konci stránky.
Mimo běžných představení mají diváci možnost se zúčastnit regionálních premiér, při těchto premiérách bude přítomen Radek Jaroš a tvůrci filmu:
27.8. Plzeň Beseda
2.9. Brno Scala
3.9. Olomouc Metropol
3.9. Ostrava Cinestar
8.9. Mladá Boleslav Cinestar
8.9. Liberec Cinestar
9.9. Hradec Králové Central

Film Cesta vzhůru míří 27. srpna do českých kin!

Pod filmem, který vznikal tři roky, je podepsán autorský filmař David Čálek. Pracoval jako kameraman na několika hraných a dokumentárních snímcích (Plán režiséra Benjamina Tučka, Mamas & Papas režisérky Alice Nellis, Pátrání po Ester režisérky Věry Chytilové). Jako režisér zaujal oceňovaným dokumentem Nebe, Peklo (2009) nebo svým filmem o somálských pirátech Pirátské sítě (2014).

Film připomíná významnou událost, jelikož před rokem 26. července 2014 vystoupil Radek Jaroš na bájnou K2. Tento úspěch budou moci oslavit i diváci, chystá se řada regionálních premiér Cesty vzhůru za účasti Radka Jaroše a tvůrců filmu (např. Plzeň, Liberec, Ostrava, Plzeň, Hradec Králové).

Producentem snímku se stal Richard Němec, který o filmu prozradil: „Jsme rádi, že se blížíme na pomyslný filmový vrchol - k premiéře filmu Cesta vzhůru. Radka jsme začali sledovat už v roce 2012, kdy vše vypadalo, že se na K2 zanedlouho vypraví. Zdravotní komplikace mu však nepřály a tak i my jsme se stali součástí očekávání, častých změn a hříček osudu. Samotné natáčení bylo fyzicky i technologicky náročné, protože jsme se stali prakticky účastníky expedice, kteří vedle starostí sami o sebe ještě natáčeli film. Měsíc jsme prožili v základním táboře ve výšce 5000 m, kam jsme museli dojít 150 km po svých. Jsem rád, že se mi podařilo najít filmaře, kteří to zvládli. Filmový štáb pod K2 měl 3 členy: Davida Čálka - režiséra a kameramana, zvukaře Ludvíka Bohadla a mne, který jsem vedle běžných produkčních starostí zajišťoval například satelitní přenosy nebo i nabíjení elektrických zařízení pro celou expedici. Ani nám ani horolezcům není znám žádný jiný dokumentární film, který by takto autenticky zachycoval výstup na osmitisícovku. Nešlo nám o prosté zachycení expedice, spíše o přenos atmosféry, který panuje ve výškách, a také o portrét zajímavého hrdiny, kterým Radek bezpochyby je.“

Ve filmu se objeví novinářka a oblíbená moderátorka Radiožurnálu Lucie Výborná, která se stala účastníkem expedice na K2 a o osobnosti Radka Jaroše a filmu řekla: „Radka Jaroše jsem sledovala už od roku 2012, od doby, co jsme si dohodli moji účast na expedici na K2, protože by mi připadalo hloupé bez předchozí historie vyrazit na expedici a vyprávět něco o člověku, kterého znám jen pár dní. Jsem ráda, že film vznikl už proto, že s výpravou na K2 viděli všichni jen tu třešničku na dortu, ale už ne těch dvacet let před tím, začátky, pochyby a věci, které musel Radek obětovat, aby Korunu Himaláje dokončil. Radek je rozhodně inspirativní osobnost. Výdrž, soustředění, profesionalita, přátelství i smysl pro humor v obzvláště kritických situacích - toho všeho si na Radkovi opravdu vážím.“

Celovečerní dokument Cesta vzhůru (ČR, SR 2015) vypráví o umanutosti, o zdolávání vlastních a obecně lidských limitů, ale také o kompromisech a ceně, kterou mohou mimořádné osobní výkony stát. Radek Jaroš si jako první Čech a teprve patnáctý člověk na světě splnil horolezecký sen a zcela unikátně za přítomnosti kamery vystoupil na poslední z nejvyšších hor světa K2, která mu chyběla do tzv. Koruny Himálaje. Film se tak pro diváka stává mimořádnou příležitostí absolvovat společně s Radkem a jeho horolezeckými přáteli Miskou a Trávou strastiplnou cestu na osmitisícový vrchol a stát se na malou chvíli doslova součástí expedice na K2. Snímek není pouhým horolezeckým filmem, ale je i portrétem výjimečného muže, líčí jeho životní cesty, zachycuje jeho vztahy a lásky.

Radek Jaroš o natáčení prohlásil: „Točili jsme v místech, kde většina lidí bojuje o život jenom díky tomu, že je tam jen třetina kyslíku. Ten, kdo na film půjde, musí počítat s tím, že nejde o akční film, ale o dokument, kde se míchají i moje vztahy, trápení, radost. Diváky čekají krásné záběry z míst, kam se dostane jen několik desítek lidí z naší planety.“

Seznam kin, které budou poskytovat slevu pro členy ALPENVEREIN.CZ

Město, název kina, datum
Beroun Letní 27.8.
Beroun Mír 1.9.
Brno Kino Art 3. - 6., 23.9.
Brno Kino Lucerna 22. - 23.9.
Brno Kino Scala 2.,3.,5.,8.,14.9.
Česká Lípa Kino Crystal 8.,9.9.
České Budějovice Kino Kotva 27.,31.8., 8.,14.9.
Heřmanův Městec Kino 4.9.
Hlinsko v Čechách Multi. centrum 5.9.
Hradec Králové Bio Central 9.,12.,16.,18.,21.,24.,30.9.
Hrádek nad Nisou Kino Brána Trojmezí 4.,6.9.
Jablonec nad Nisou Kino Radnice, Junior 27.,31.8.,
Jablonec nad Nisou Junior 14.9.
Jičín Biograf Český ráj 27., 30.8.
Karlovy Vary Drahomíra 27. - 28.8.
Kolín Kino 99 27. – 30.8.
Kralupy nad Vltavou Kino Vltava 6.9.
Krnov Kino Mír 10.9.
Kroměříž Kino Nadsklepí 12.9.
Lysá nad Labem Kino 30.8.
Náchod Kino Vesmír 31.8.
Nový Bor Kino 15.9.
Nový Bydžov Jiráskovo divadlo 16.9.
Olomouc Kino Metropol 3.,8., 11.,14.9.
Plzeň Kino Beseda 27.,28.,31.8., 2.,3.9.
Praha Kino Aero 28.,30., 31.8., 3.,8.9.
Praha Kino Evald 7. - 9.9.
Praha Kino Lucerna 23.8., 27 – 31.8., 1.9., 3. - 9.9.
Praha Bio Oko 27.,29.8., 2.,4.,7.9.
Praha Kino Světozor 27.8. – 7.9.
Rosice u Brna Kino 18.9.
Říčany Kino Na Fialce 28.8., 4.,7.9.
Semily Kino Jitřenka
Strakonice Kino Oko 2.,3.9.
Šumperk Kino Oko 27. – 28.8.
Teplice Kino Květen 2.9.
Tišnov Kino Svratka 16.9.
Trhové sviny Kino MKS 30.8.
Třinec Kino Kosmos 21. - 23.9.
Volyně Kino 17.9.
Vsetín Kino Vatra 6. - 8.9.
Žamberk MKP FIDIKO 28.8.2015

pro čtenáře časopisů lidé&HORY a Turista a pro členy Alpenverein.cz