Lucie Hrozová, Adam Ondra a Radek Jaroš – nově pod křídly ALPY EXTREM TEAMU

Společnost ALPY spol. s r. o. a odborný alpinistický časopis lidé&HORY nabídly nejlepším českým horolezcům členství v ALPY EXTREME TEAMU. Členství spojené s finanční i mediální podporou přijali: Lucie Hrozová, Adam Ondra a Radek Jaroš. Tento nový a svým způsobem ojedinělý projekt je zaměřen na podporu a další zviditelnění českého horolezectví a alpinismu u nás doma, ale i na mezinárodní úrovni.

Jednatel společnosti ALPY Ladislav Jirásko zahajuje tiskovou konferenci

Členové ALPY EXTREM TEAMU budou vedle finanční podpory využívat všech výhod spojených se členstvím v Alpském klubu – Alpenvereinu Praha. Jejich sportovní úspěchy budou zveřejňovány v časopise lidé&HORY i na portálech Lideahory.cz a Alpenverein.cz. České horolezectví budou členové ALPY EXTREM TEAMU prezentovat na významných domácích i zahraničních akcích, mezi které vedle závodů budou patřit i nejrůznější prestižní veletrhy, fóra a festivaly – včetně Mezinárodního festivalu alpinismu v Praze.

Zleva: D. Polman, A. Ondra, L. Jirásko a L. Hrozová

ALPY EXTEM TEAM sestavený (zatím ze tří) nejlepších českých lezců a horolezců byl dnes (21. 6. 2012) představen na tiskové konferenci v Lokal Bloku na Smíchově. Konference se po boku zástupců vedení společnosti Alpy Ladislava a Ondřeje Jirásko, šéfredaktora časopisu lidé&HORY Daniela Polmana a předsedy ČHS Zdeňka Hrubého zúčastnili dva členové nově vzniklého týmu: Lucka Hrozová a Adam Ondra. Radek Jaroš se omluvil kvůli svým vážným omrzlinám z Annapurny, které tou dobou léčil u moře.

Lucie Hrozová

Ani Lucka Hrozová momentálně není fit, když do Lokal Bloku přišla o berlích. Skvělá česká lezkyně prodělala náročnou operaci vazu. „Chodím o berlích už opravdu dlouho. Ještě před operací jsem měla sádru, takže stále trénuji jen ruce. Je pravda, že takhle namakané jsem je snad nikdy neměla, ale už mě to nebaví – chtělo by to změnu,“ dodala Lucka, která vzápětí prozradila i plány na další sezónu: „Ráda bych opět objela kompletní světový pohár v ledolezení a pokusila se o přelez nějakých pěkných drytoolových a mixových cest. Chystám se například i do Tater.“

Adam Ondra

Adam Ondra je fit, navíc po maturitě, takže má před sebou na lezení asi hodně plodné období: „Teď po maturitě se chci zkusit rok věnovat pouze lezení, i když jsem přijat na vysokou školu. Teď se chystám do Norska, kde budu lézt především v tamních vyhlášených jeskyních. Zkusím i nějaké bouldry. Jede se mnou i kameraman, tak z toho uděláme i film. Chtěl bych se věnovat především těžkým projektům na skalách a sám je i tvořit. Závodních ambicí příliš nemám. Ale rád bych v polovině září vyrazil na Mistrovství světa v lezení. Je mi jasné, že skály mi neposkytnou tak optimální trénink, takže to prostě půjdu bez nervů jen zkusit. A kdo ví, třeba mi to sedne a cinkne i nějaká ta placka,“ proradil Adam Ondra své plány.

Předseda ČHS Zdeněk Hrubý

Slovo si vzal i předseda ČHS Zdeněk Hrubý: „Je jasné, že nejsme fotbalisti ani hokejisti, takže každá podpora našich špičkových horolezců je velmi vítaná. Vážím si projektu, který společnost Alpy s časopisem lidé&HORY rozjely, a tímto jim za to děkuji.“ Poté ještě pozval novináře na tiskovou konferenci před odjezdem na expedici na Nanga Parba, kam se opět chystá po boku Máry Holečka.

V příjemném prostředí Lokal Bloku došlo i na projekci zajímavých videí a fotek členů Alpy Extrem Teamu

Prezentace týmu nejlepších českých lezců na mezinárodní úrovni proběhne na veletrhu OUTDOOR FRIDRICHSHAFEN ve východní hale výstaviště u stánku OEAV-ALPY ve dnech 12.-15. 7. 2012.

První společná mezinárodní prezentace ALPY EXTREM TEAMU za účasti všech jeho členů se uskuteční při příležitosti mezinárodního festivalu ROCK MASTERS v severoitalském Arcu ve dnech 28. 8.-2. 9. 2012.

Zleva: otec Adama Miroslav Ondra, otec Lucky Libor Hroza a nestor českého pískovcového lezení Voloďa Suchý

Zástupci společnosti Alpy v rámci tiskové konference oficiálně představili nový název festivalu, který místo „smíchovský“ bude nést označení „mezinárodní“, a prozradili již potvrzené hvězdy Mezinárodního festivalu alpinismu (22.-25. listopadu 2012), kterými jsou například Peter Habeler, Alex Huber, Roger Schäli a s vysokou pravděpodobností to bude i Reinhold Messner. Festivalu se zúčastní i domácí špička, včetně všech tří členů ALPY EXTREME TEAMU.

Adam s Luckou v rozhovoru po tiskové konferenci

Na úplný závěr tiskové konference ještě představil svůj odvážný bike&hike projekt „Knock the Glock“ Dan Polman, který se v srpnu pokusí o non-stop propojení hlavního města Rakouska – Vídně a nejvyššího vrcholu této země – Großglockneru (3798 m). Opět k tomu využije silniční kolo, MTB a závěrečný výstup by rád vedl přes hřeben Stüdlgrat. Projekt navazuje na podobnou akci „Velký Benátčan“, kterou uskutečnil v roce 2009.

Představení projektu Knock the Glock

foto: Petr „Ňůmen" Novák, www.beehouse.cz

na webu MFA byl zveřejněn nabitý program
nový web, on-line rezervace vstupenek se slevou, finální program již brzy ...
ceny na rok 2018, akce pro nové členy od 1.9.2017
David Lama, Peter Habeler, filmové premiéry, odborný kongres...
Ve středu 21. června 2017 se v hotelu Petr v Praze 5 uskutečnilo slavnostní shromáždění nově vzniklého Českého odboru Slovinského planinského družstva 2017.